Pandora Papers paljastaa Ukrainan presidentin ja hänen sisäpiirinsä offshore-omistukset 

suomennos 3.11.2021 julkaistusta jutusta (sisältää toimittajan huomiot ja lisäykset)

https://www.occrp.org/en/the-pandora-papers/pandora-papers-reveal-offshore-holdings-of-ukrainian-president-and-his-inner-circle


Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky nousi valtaan lupauksin puhdistaa Itä-Euroopan maa, mutta Pandora Papers paljastaa, että hän ja hänen lähipiirinsä hyötyivät offshore-yritysten verkostosta, mukaan lukien jotkut, jotka omistivat kallista Lontoon omaisuutta


Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky ja hänen tv-alan työkaverinsa omistivat liiketoimintaansa liittyvien offshore-yritysten verkoston Brittiläisillä Neitsytsaarilla, Kyproksella ja Belizessä.

Zelenskyn nykyinen pääavustaja Serhiy Shefir sekä maan turvallisuuspalvelun johtaja olivat osa offshore-verkostoa.
Shefir ja toinen liikekumppani käyttivät offshore-yrityksiä ostaakseen kalliita Lontoon kiinteistöjä.

Vuoden 2019 vaalien aikoihin Zelensky luovutti osuutensa tärkeästä offshore-yhtiöstä Shefirille, mutta he näyttävät sopineen Zelenskyn perheen jatkavan rahojen vastaanottamista offshore-yhtiöstä.


Näyttelijä Volodymyr Zelenskyi ryntäsi Ukrainan presidentiksi vuonna 2019 maan poliittista luokkaa vastaan kohdistuneen julkisen vihan aallon seurauksena, ottaen lähipiiriin mukaansa aiemmat johtajat, jotka käyttivät salaisia ​​yrityksiä kätkemään omaisuuttaan ulkomaille.

Nyt (toim. huom. alkuperäinen juttu julkaistu 11/21) vuotaneet asiakirjat osoittavat, että Zelenskyllä ​​ja hänen lähipiirillään on ollut oma offshore-yritysverkosto. Myös kaksi presidentin kumppaneista osti kallista omaisuutta Lontoosta.

Paljastukset ovat peräisin Pandora Papersin asiakirjoista, miljoonista tiedostoista 14 offshore-palveluntarjoajalta, jotka on vuotanut International Consortium of Investigative Journalists -konsortioon ja jaettu yhteistyökumppaneiden kanssa ympäri maailmaa, mukaan lukien OCCRP (järjestäyneen rikollisuuden ja korruption vastainen yksikkö).


Asiakirjat osoittavat, että Zelensky ja hänen kumppaninsa televisiotuotantoyhtiössä, Kvartal 95:ssä, perustivat offshore-yritysten verkoston. Verkoston toiminta ulottuu ainakin vuoteen 2012, jolloin yhtiö alkoi tuottaa säännöllistä sisältöä televisioasemille, jotka omistaa usean miljardin dollarin petoksista epäilty oligarkki Ihor Kolomoisky. Zelensky-yhtiöt käyttivät offshore-alueita myös ostaakseen ja omistaakseen kolme ensiluokkaista kiinteistöä Lontoon keskustassa.

Asiakirjat osoittavat myös, että juuri ennen valituksi tulemista Zelenskyi lahjoitti osuutensa keskeisessä offshore-yhtiössä, Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyssä Maltex Multicapital Corp.:ssa, liikekumppanilleen - hänen tulevalle ylimmälle avustajalleen. Huolimatta osakkeistaan ​​luopumisesta, asiakirjat osoittavat, että pian tehtiin järjestely, jonka avulla offshore voisi jatkaa osinkojen maksamista yritykselle, joka nyt kuuluu hänen vaimolleen.

Zelensky aloitti poliittisen nousunsa muutama vuosi sen jälkeen, kun hän oli pääosassa poliittisessa satiirissa "Kansan palvelija", jota alettiin esittää oligarkin johtamassa tv-verkostossa vuonna 2015. Ohjelmassa Zelensky esitti pääroolia nöyränä historian opettajana, jonka korruption vastainen huudahdus oppitunnilla on kuvattu oppilaan toimesta, leviää verkkoon ja voittaa hänelle kansallisen viran maansa presidenttinä. (toim. huom. Näinhän vaikuttaa käyneen myös tosielämässä)

Elämää matkivassa, taidetta jäljittelevässä tapauksessa Zelensky voitti todellisen Ukrainan presidentinvaalit vain kolme ja puoli vuotta esityksen alkamisen jälkeen yli 73 prosentilla äänistä.

Zelensky hyödynsi laajaa julkista vihaa korruptiota kohtaan, mutta hänen vuoden 2019 kampanjaansa painoivat epäilykset hänen epärehellisyydestään. Hänen kampanjaansa vauhdittivat tiedotusvälineet, jotka kuuluivat Kolomoiskille - jota syytettiin 5,5 miljardin dollarin varastamisesta omasta pankistaan ​​ja kavallettujen rahojen siirrosta offshoreen yhdessä kumppaninsa Hennadi Boholiubovin kanssa.

Kampanjan keskiössä silloisen presidentti Petro Porošhenkon poliittinen liittolainen julkaisi Facebookissa väitteen, jossa osoitetaan, että Zelensky ja hänen televisiotuotantokumppaninsa hyötyivät offshore-yritysten verkostosta, jonka väitettiin saaneen 41 miljoonaa dollaria varoja Kolomoiskin Privatbankilta.

Tuo liittolainen, Volodymyr Ariev, ei esittänyt todisteita, eikä hänen syytöksiään ole koskaan todistettu. Mutta Pandora-paperit osoittavat, että ainakin osa tämän väitetyn suunnitelman yksityiskohdista vastaa todellisuutta. Vuotaneet asiakirjat sisältävät tietoja 10 verkoston yrityksestä, jotka vastaavat Arievin kaaviossa esitettyjä rakenteita.


Offshore 95: Presidentti Zelenskyn taloussalaisuudet


Uudet asiakirjat osoittavat, että osaa verkostosta hallinnoitiin Fidelity Corporate Servicesin, offshore-konsulttiyhtiön toimesta. Kyseessä oli yksi 14 yrityksestä, joiden asiakirjat ovat osa Pandora Papers -vuotoa. Asiakirjat osoittavat, että Zelensky ja hänen kumppaninsa käyttivät yrityksiä, jotka sijaitsevat Brittiläisillä Neitsytsaarilla (BVI), Belizellä ja Kyproksella.

Zelenskyn kahdella offshore-verkossa työskentelevällä työtoverilla, jotka olivat myös osa hänen tv-tuotantoyhtiötään, on nyt voimakas asema Ukrainan hallinossa. Serhiy Shefir on Zelenskin tärkein presidentin avustaja, kun taas Ivan Bakanov johtaa Ukrainan turvallisuuspalvelua.

Näihin vahvoihin asemiin liittyy myös riskejä. Shefir pakeni niukasti ilmeiseltä salamurhayritykseltä, kun hänen autonsa ammuttiin Kiovan ulkopuolella 22. syyskuuta. Hän ei loukkaantunut, mutta hänen kuljettajansa haavoittui. (toim. huom. Myös Zelenskyihin on kohdistunut tilanteen edetessä useita salamurhayrityksiä)

Zelensky on toistuvasti luvannut pyrkiä hillitsemään oligarkkeja. Shefiriin kohdistuneen hyökkäyksen jälkeisenä päivänä maan parlamentti hyväksyi lain, joka luo oligarkkirekisterin ja kieltäisi heitä rahoittamasta poliittisia puolueita tai osallistumasta yksityistämiseen. Zelensky sanoi, että Shefirin murhayritys saa vahvan vastauksen, eikä se vaikuta hänen taisteluun omia etujaan vastaan.

Zelenskyn tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa. Myöskään Shefir ja Bakanov eivät vastanneet kysymyksiin.

Serhiy Shefirin veli Borys, joka on Maltex Multicapital Corpin osaomistaja, sanoi, että Zelenskyi saattaa todellakin olla omistaja, mutta hän ei ollut tietoinen offshore-järjestelyn yksityiskohdista. Hän kertoi offshore-asioiden olevan suurelta osin Ukrainan nykyisen turvallisuuspalvelun johtajan Bakanovin työtä.

"Bakanov oli talousjohtajamme, hän loi yrityksemme rahoitussuunnitelmat. Rehellisesti sanottuna en ole valmis vastaamaan sinulle", Shefir sanoi

Borys Shefir sanoi, että offshore-järjestelyt olivat välttämättömiä, koska yhtiö uhkasi "viranomaisia ​​ja rosvoja".  Kvartal 95:n jäsenet aikoivat luopua offshoreista, mutta se oli hidas ja vaikea prosessi, hän sanoi.

Mr. Holmesin uudet naapurit


On epäselvää, mihin suurinta osaa offshore-verkosta todellisuudessa käytettiin, mutta osittainen vastaus mysteeriin löytyy Lontoon Baker Streetiltä, ​​ lähellä toisen kuuluisan fiktiivisen hahmon, Sherlock Holmesin, asuinpaikkaa.

Pandora Papersin asiakirjat osoittavat, että verkkoyhtiötä käytettiin asunnon ostamiseen Lontoosta vain lyhyen kävelymatkan päässä museosta, joka sijaitsee nykyään osoitteessa 221b Baker Street

Alue on yksi Lontoon kalliimmista, joita ulkomaiset sijoittajat suosivat nimettömien shell-yhtiöiden avulla

Shefirin omistama Belize-yhtiö, SHSN Limited, osti huoneiston, kolmen makuuhuoneen asunnon Glentworth Streetiltä, ​​1,58 miljoonalla punnalla (2,28 miljoonalla dollarilla) vuonna 2016. Lähellä Baker Streetin Chalfont Court -rakennusta sijaitseva kahden makuuhuoneen asunto, jonka Shefir osti 2,2 miljoonalla punnalla (3,5 miljoonalla dollarilla) vuonna 2014, siirrettiin myös SHSN Limitedille vuonna 2018.

Asiakirjat osoittavat myös, että toinen Kvartal 95:n osakkeenomistaja Andrii Iakovlev sai vuonna 2015 noin 1,5 miljoonan punnan (2,3 miljoonan dollarin) asunnon Westminster Palace Gardens -rakennuksesta lyhyen kävelymatkan päässä parlamenttitalosta sen jälkeen, kun hänen BVI-yhtiönsä osti toisen BVI-yhtiön, joka omisti kiinteistön.

Kun toimittaja otti yhteyttä, Iakovlev sanoi: "Nuori neiti, en puhu tuntemattomien ihmisten kanssa. Ota yhteyttä asianajajiimme."

Zelenskylle ja hänen kumppaneilleen työskennellyt ukrainalainen asianajaja Iurii Azarov, jonka nimi esiintyy muissakin Pandora Papersista löydetyissä asiakirjoissa, kieltäytyi myös kommentoimasta tapausta.


Välivaalien ohjailu


Ei ole merkkejä siitä, että Zelensky itse olisi ollut osa Lontoon kiinteistökauppoja. Asiakirjat osoittavat kuitenkin, että hän oli avaintoimija muissa offshore-verkoston osissa.

Ulkomaisten yritysten verkon keskiössä on Maltex Multicapital Corp, jota ei ole koskaan aiemmin liitetty Zelenskyyn.

Vuoteen 2017 mennessä Maltex oli jaettu tasan Zelenskylle, Iakovleville ja veljille Serhiy Shefirille ja Borys Shefirille kuuluvien shell-yhtiöiden kesken. Ivan Bakanov, toinen Kvartal 95 -kumppani, joka toimii nyt Ukrainan turvallisuuspalvelun päällikkönä, oli edunsaaja toisesta yrityksestä, joka toimi Maltexin neljän muun miehen omistuksen ehdokkaana ja edunvalvojana.

Zelensky omisti yhdessä vaimonsa kanssa neljänneksen Maltexista Belizeen rekisteröidyn Film Heritage -nimisen yrityksen kautta. Vuonna 2019, Zelenskyn vaalikampanjan ollessa käynnissä, Film Heritage siirsi omistuksensa Maltexista toiselle yritykselle, jonka omisti presidentin tuolloin vasta tuleva apulaisassistentti Serhiy Shefir. Siirtoasiakirjat valmisteli Iurii Azarov.

Sopimus tarjosi Zelenskylle mahdollisuuden irrottautua offshore-verkosta, mutta se ei maksanut hänelle mitään.

"Osakekirja osoittaa, että vastaanottaja ei ole maksanut rahaa. Siksi omistus vain siirtyi yhdeltä nimeltä toiselle", sanoi OCCRP:n asiakirjoja tarkistanut talousrikoskonsultti Martin Woods.

Noin kuusi viikkoa myöhemmin sama asianajaja Azarov allekirjoitti toisen asiakirjan, jossa määrättiin, että Maltex jatkaa osinkojen maksamista Zelensky's Film Heritagelle - vaikka se ei enää omistanut osuutta yhtiöstä. Asiakirja, Maltexin Fidelitylle laadittu asiakasprofiili, paljastaa, että yhtiön viisi suurinta tulonlähdettä olivat Ukraina, Valko-Venäjä, Venäjä, Belize ja Kypros.

Pandora Papers -asiakirjat eivät sisällä tietoja osinkojen suuruudesta tai siitä, kuinka monta osinkoa on voitu maksaa. Vuodesta 2019 lähtien Zelenskyn vaimo Olena Zelenska on ollut Film Heritagen ainoa tosiasiallinen omistaja virkamiesten omaisuusilmoitusten online-rekisterin mukaan, mikä tarkoittaa, että kaikki myöhemmät maksut olisivat siirtyneet hänelle.

Talousrikoskonsultti Woods sanoi, että osakkeiden siirto oli mahdollisesti "harhautus", jonka tarkoituksena oli piilottaa osuus Maltexista, mutta silti pystyä tienaamaan siitä rahaa. Zelensky ei ole maininnut Maltexia missään julkisessa omaisuusilmoituksessaan, mukaan lukien vuonna 2018 jätetyssä ilmoituksessa, jolloin hän omisti vielä 25 prosenttia yrityksestä.

Tällaisessa järjestelyssä "todellinen omistaja on asettanut toisen henkilön toimimaan edustajanaan ja teeskennellyt olevansa osakkeenomistaja", Woods sanoi.

"Siirron tekijä haluaa pitää osakkeet ja osakkeista saatavan hyödyn, mutta ei halua muiden tietävän, että tilanne on näin."

Vastauksena Pandora Papersin toimittajien kysymyksiin Fidelity vahvisti olevansa Maltex Multicapital Corp.:n rekisteröity edustaja, mutta se sanoi, ettei Zelenskyi ollut tällä hetkellä minkään sen hallinnoiman yrityksen omistaja tai edunsaaja.

"Nykyinen Ukrainan presidentti ei ole asiakkaamme, eikä hänellä ole omistusta tai muuta asemaa missään hallintomme alaisuudessa", Fidelity sanoi.

Yhtiö väitti myös, että ei ole ollut väärin  työskennellä Zelenskylle ennen hänen nousuaan poliittiseen virkaan vuonna 2019

"Emme näe mitään pätevää syytä, miksi tällainen yksityiskansalainen olisi estettävä harjoittamasta liiketoimintaansa kansainvälisesti , myös BVI [British Neitsytsaaret] -yritysyhtiön kautta, jos se katsotaan sopivaksi."

Yhtiö ei vastannut jatkokysymyksiin Zelenskyn muista kumppaneista eikä hänen omistusosuutensa siirrosta Maltex Multicapital Corpissa Shefirin kumppaneille.


Laajempi verkko


Pandora Papersin asiakirjat sisältävät myös yksityiskohtia, jotka liittyvät laajempiin syytöksiin Zelenskyä ja hänen kumppaneitaan vastaan ​​vuoden 2019 vaalien aikana kohdistetuista offshore-juonittelusta.

Zelenskyin vaalikampanjan aikana Poroshenkoa kannattava kansanedustaja Ariev väitti, että Zelensky ja hänen kumppaninsa olivat edunsaajia offshore-yritysverkostosta, joka sai 41 miljoonan dollarin maksuja, jotka olivat peräisin Privatbankilta, ukrainalaiselta rahoituslaitokselta, jonka varoja oligarkki Kolomoiskin väitettiin kavaltaneen.

Arievin syytökset esitettiin yksityiskohtaisesti kaaviossa, jonka hän julkisti Facebookissa ja jossa näkyy monimutkainen transaktioiden verkko offshore-paratiiseissa sijaitsevien yritysten kerrosten välillä, mukaan lukien BVI, Kypros ja Belize. Kaavio osoitti, että rahaa virtasi pankista useiden näennäisten kuorikokonaisuuksien kautta yrityksille, joiden väitettiin olleen Zelenskyn ja sen kumppaneiden omistuksessa.

Ariev ei ole toimittanut asiakirjoja väitteidensä tueksi.

Pandora Papersin asiakirjat tarjosivat kuitenkin ensimmäisen vahvistuksen hänen väitteensä osille: että 10 yritystä, jotka väitetysti saivat rahat, kuului todella Zelenskylle ja hänen kumppaneilleen. Tällaisia ​​tietoja ei ole aiemmin ollut julkisesti saatavilla.

Uudet asiakirjat eivät kuitenkaan tue Arievin väitteitä siitä, että offshoret olisivat saaneet varoja Kolomoiskin Privatbankista. Ne tarjoavat vain hajanaista tietoa rahan liikkumisesta Zelenskyn ja hänen kumppaniensa offshore-verkoston kautta. Asiakirjoista näkyvät rahavirrat näyttävät liittyvän heidän televisiotuotantoon, jonka asiakas Kolomoisky oli.

Vuotaneet asiakirjat osoittavat, että offshore-verkoston perustivat yksityishenkilöt Kvartal 95:n takana vuonna 2012, samana vuonna, kun paikalliset tiedotusvälineet kertoivat, että Kvartal 95 teki tuotantosopimuksen Kolomoiskyn 1+1-ryhmän kanssa.

Pandora Papers osoittaa, että SVT Films Ltd, yhtiö, joka oli toukokuussa 2013 puoliksi BVI-holdingyhtiön Maltexin omistuksessa, joutui maksamaan 1,2 miljoonan dollarin lisenssimaksut tammikuuhun 2013 mennessä Kolomoiskin 1+1-verkkoon liitetyltä offshore-yhtiöltä. televisio-ohjelmalle "Make a Commedian Laugh".

Vuonna 2015 Gimentiano Holdings Ltd -niminen yritys, jonka lopulta omisti Zelenskin ystävä Andriy Iakovlev, sai myös 750 000 dollaria tililleen Kolomoiskin Privatbankin Kyproksen sivukonttorista. Rahat tuli SVT Films Ltd:ltä "väliosinkojen maksamiseen".

OCCRP on aiemmin raportoinut, että Kyproksen sivuliikkeellä oli keskeinen rooli Kolomoiskin ja hänen kumppaninsa väitetyssä usean miljardin dollarin kavalluksissa. Kolomoiskin kumppani Boholiubov kieltäytyi vastaamasta toimittajien kysymyksiin, jotka oli osoitettu molemmille miehille.

Vaikka Zelensky ajaa oligarkkien vastaista kampanjaansa, jotkut epäilevät edelleen hänen vilpittömyyttään. Heidän joukossaan on Ruslan Ryaboshapka, jonka Zelensky valitsi maan korkeimmaksi syyttäjäksi vuonna 2019, mutta syrjäytettiin tehtävästä vuoden 2020 alussa. Hän kertoi OCCRP:lle uskovansa tämän johtuvan oligarkki Kolomoiskin painostuksesta.

"Presidentin ei pitäisi omistaa offshore-yrityksiä. Yleensä offshore-yritykset ovat huonoja, olivatpa ne presidentin omistuksessa tai eivät, Ryaboshapka sanoi.

Hän kutsui rahan siirtämistä offshoreen "vanhaksi perinteeksi" Ukrainassa, koska maata pidettiin vaarallisena paikkana, jossa "ei oikeusvaltiota". Mutta silti tällaisten yritysten käyttö nykyään nostaa punaisia ​​lippuja "veronkierrosta tai likaisen rahan laillistamisesta", hän sanoi.

"Se on offshore-yritysten ydin."

Aubrey Belford (OCCRP), Margot Gibbs (ICIJ), Luke Harding (The Guardian) ja Simon Goodley (The Guardian) osallistuivat raportointiin.